• Szerezd be és készítsd elő a szükséges kellékeket (stencil, festék, ragasztószalag, vízszintező, festőhenger, festékes tálca, papír szalvéta, takaró fólia, tisztítószer)
  • Mielőtt elkezdenéd festeni a kiszemelt felületet, okvetlen tanulmányozd, próbálgasd kicsit a technikát. Keress egy félreeső falfelületet (pl. garázsban) vagy papírdobozt, amin gyakorolhatsz, amin ellenőrizheted, hogy a kiválasztott szín felfestve is tetszik.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy a felület, amire festeni szeretnél tiszta, száraz és pormentes. A kisebb hibákat még festés előtt javítsd ki. Csak teljesen száraz felületen kezdd el a stencilezést.
  • Helyezd fel a falra a stencilt. Amennyiben a minta megkívánja, vízszintezővel állítsd be egyenesre, majd rögzítsd a falon ragasztószalaggal. Olyan ragasztót használj, ami a stencilt megtartja, de a falat nem károsítja.
  • Önts ki egy kevés festéket egy tálcára és vigyél fel nagyon kis mennyiségben festéket a hengerre (vagy szivacsra, ecsetre – amivel dolgozol). Oszlasd el egyenletesen a festéket az eszközön, a felesleget távolítsd el papírszalvétával. Minél kevesebb festéket használsz, annál biztosabb lesz, hogy nem folyik meg a festék, nem folyik be a sablon alá és szép éles lesz a minta kontúrja.
  • Ha elkészültél a festéssel, először csak a stencil egyik sarkáról vedd le a rögzítést, emeld el kissé a faltól és ellenőrizd, hogy megfelel e a festés minősége. Ha esetleg túl halványnak találnád, ragaszd vissza a stencil sarkát és erősebb nyomással hengereld át még párszor a felületet.
  • Ha tetszik amit látsz, akkor távolítsd el a stencilt a falról és helyezd át a következő festendő felületre. Tapétaszerű minták esetében általában találsz illesztő jeleket, vagy magához a felfestett mintához kell illeszteni. Ha ügyesen, kevés festékkel festettél, akkor a festék nem folyt meg, így nincsen szükség a stencil hátoldalának letisztítására a két felület festése között. Ha hosszabb időre függeszted fel a munkát, akkor viszont okvetlen mosd le a festéket, mert ahogy rászárad, a sablon deformálódhat.
  • Amennyiben a fentieknél részletesebben szeretnél olvasni a stencilezés technikájáról, ha szeretnél többféle felületen való alkalmazásáról is informálódni (például bútor, padló, plafon, textil, papír, stb.) akkor keresd fel webshopunkban a Gyakori kérdéseket, vagy a Facebook oldalunkat, ahol jó eséllyel minden kérdésedre választ találsz. Ha mégsem, akkor írj nekünk emailt és igyekszünk mihamarabb válaszunkkal segítségedre lenni.