A stencilezés, mint technika jóval időszámításunk előtti bizonyítékait is fellelték.

Az egyik legrégebbi leletet – ie. 30000- a Fidzsi-szigeteken fedezték fel ahol banán falevelekből illetve egyéb hajlékony és téphető természetes anyagokból vágtak mintákat, amiket ezek után természetes színes növényi folyadékokkal megfestettek.

Egyiptomiak is használtak stencileket, elsősorban sírok díszítéséhez.

Görögök és rómaiak korában mozaikok előrajzolásánál alkalmaztak sablonokat, melyet később kitöltöttek.

Kínában és Japánban eleinte ruháik díszítésére használták. Később kifejezetten sorozatgyártásra alkalmazták elsősorban vallási jelképek sokszorosítására. Míg Japánban eperfa kéregbe éles késsel vágtak mintákat és ezeket egymásra helyezve díszítettek falakat textileket addig hol máshol, mint Kínában találták fel a stencil papírt, amivel textilre, selyemre és porcelánra vitték fel ecsettel, rongyokkal az elővágott mintákat.

A stencil művészet Közel -Keletre és Törökországon keresztül az ázsiai kereskedelmi útvonalon érkezett. Ezt követően szépen lassan teljesen elterjedt. Egész Európában alkalmazták templomokon, kastélyokon, katedrálisokon.

Európában kétségtelenül a francia díszítő művészetben jelent meg a legerőteljesebben és elsöprő sikere volt. A technika által biztosított egyedi és sokszorosítható népszerű minták gyakorlatilag mindenre készültek, falra, padlóra, textilre, ruhára, bőrre, könyvre.

Amerikába a telepesek vitték el a stencilezést. Ennek oka az egyszerű felhasználás illetve a megfizethetőség volt, hiszen ekkor a tapéta még igen drága nehezen hozzáférhető termék volt.

Napjainkban a DIY (Do It Yourself - Csináld magad) terjedésével előtérbe kerültek azok a technikák, melyekkel egyszerű dolgozni. Miközben kreatívak lehetünk, teljesen egyedi tárgyakat és enteriőröket hozunk létre. Az online kereskedés terjedésével előtérbe kerültek – pontosabban egyáltalán hozzáférhetővé váltak – olyan kínálatok, amik sokkal előrébb sorolják a finom és egyedi dekorálás fontosságát szemben a barkácsboltok tömegekre szabott gyakran kevés kreativitást tükröző kínálatával.

Természetesen a modern képzőművészeti irányokban is jelen van a stencilezés, mint technika. Street art egyik legismertebb alakja Bansky is rendkívül sokszor alkalmazza a stencilezést, üzenetei, jelzései, reflexiói eljuttatásában.